Як покращити планування квартири за правилами

Щоб грамотно і, головне, без штрафних санкцій «перекроїти» квартиру чи будинок, необхідно чітко дотримуватись правил. Давайте розглянемо, які ситуації дозволені законодавством. Дозволено прибирати стіни, які не несуть. Такі стіни можна переносити чи демонтувати.

Також можна добудовувати нові стіни, але не можна збільшувати навантаження на перекриття будинку. У рамках перепланування можна поєднати кімнату з лоджією, але це може призвести до дефіциту тепла в квартирах інших мешканців будинку. Нагадаємо, що виносити батареї на засклені лоджії заборонено.

У такому випадку можна утеплити балкон і поставити там електричний радіатор. Площа санвузла можна збільшити за рахунок допоміжних приміщень – коридору, комори, але не за рахунок кухні чи кімнати. Установка джакузі можлива лише після погодження, тому що ванна збільшує навантаження на плити перекриттів у будинку.

Незначно змінити систему газо- та водопостачання можна лише за допомогою відповідних служб. Також важливо, щоб служба мала ліцензію на проведення таких робіт. Збільшити площу кімнати можна за рахунок нежитлових приміщень або кухні, якщо квартира обладнана електроплитою. Перед проведенням робіт з перепланування необхідно проконсультуватися зі спеціалістами, щоб уникнути штрафів, судових позовів та необхідності все повертати до попереднього стану.