Як архітектори вирішують проблеми міст

Мета архітектури сьогодні – зрозуміти, як подолати нагальні труднощі простих мешканців. У всякому разі, саме такі проекти показали європейські фіналісти LafargeHolcim Award, ключової «зеленої» премії миру. Кожен цикл премії проходить два роки: спочатку найкращих обирають у п’яти регіонах, наступного року всі переможці змагаються між собою за головні нагороди.

Призовий фонд LafargeHolcim Award сягає двох мільйонів. Переможці 2017 року в Європі наочно показують, що у ХХI столітті архітектура не будує будинки-ікони, а вигадує нову функцію сміття, допомагає науці заробляти гроші та вирішує житлову кризу всієї країни. Бельгійці передбачили чотири стадії реконструкції: від повністю індустріального наповнення до суспільно-житлового.

Для плавного переходу використовується типологія патіо із внутрішнім двором посередині. Усередині нього висадять дерева «оточені сміттям», але на час реконструкції вони встигнуть суттєво підрости. Новий символ інтеграції міста та індустрії на повну силу використовує промисловий образ будівництва та відходи виробництва, які повертаються з бетонозмішувачами назад.

З відходів архітектори створюють основу для підтримки консольного рівня, який і розмістить змішану громадську функцію. Модульні будинки ZEDpods виростають прямо над машинами. Перший експериментальний осередок вже відкрили неподалік бюро. Такий модуль із збірних елементів не потребує серйозної техніки для встановлення та повністю забезпечує себе енергій. Покинуту будівлю в районі, що в’яне, активісти запропонували зробити сценічним майданчиком, самі організували збір коштів, розробили бізнес план, залучили архітекторів і викупили ділянку, щоб розпочати реконструкцію комплексу, який тепер стане ще й стане енергоефективним з нульовим споживанням енергії.

Іспанці запропонували наголосити не на предметах охорони, а на емоціях відвідувачів. Для цього слідами археологічної сітчастої розбивки ділянки весь парк покривають функціональними стовпами, які і підсвітлять увечері, і розкажуть історію місця, і створять потрібну атмосферу. Проект виграв державний конкурс і буде реалізований, а надалі може стати і типовим рішенням для подібних ділянок Архітектори розробили економічну систему, за якої археологічна команда зможе продовжити роботу: над ділянкою з опорою лише по периметру зводиться комплекс, стійкий до подальших розширень та зміни функції.

Проста типологія містить і офіс, і лабораторію, і музей. NP2F architectes пропонують вирішувати соціальні проблеми через спорт: він організовує дозвілля, знімає мовний та релігійний бар’єри, вчить життєвим ситуаціям і просто допомагає підтримувати форму. Будівля пропонує п’ять рівнів різної конфігурації під різні види спорту.