7 архітектурних стилів для приватного будинку

Переїзд за місто таїть у собі безліч плюсів і один із них — можливість вибрати вигляд свого будинку. Скандинавський стиль Почнемо огляд з будинків Фінляндії та Скандинавії. В основі скандинавського стилю – функціональність та використання переважно природних матеріалів. Одна з головних особливостей скандинавських будинків — великі панорамні вікна, які мають компенсувати нестачу сонячного світла, властиву північним регіонам. В основному в таких будинках використовуються енергозберігаючі склопакети, які здатні зберігати тепло від сонячних променів. Традиційно будинки в скандинавському стилі зводяться з дерева — зруби або клеєний брус, а також з каркасних конструкцій. В останньому випадку будинки додатково обшивають сайдингом або дерев’яною вагонкою.

Кольорові рішення можуть бути різноманітними, але основна перевага надається злегка приглушеним червоному, синьому і коричневому кольорам, у поєднанні з білими палітурками та наличникам вікон.

Основні елементи: використання дерев’яних матеріалів; Панорамне скління; відсутність яскравих елементів на фасаді будинку; Збереження природного ландшафту прибудинкової ділянки; Велика тераса.

Американський колоніальний стиль

Ще один стиль, що прийшов із регіону з не дружнім кліматом. Американський колоніальний стиль зародився в Північній Америці та Канаді завдяки емігрантами з Старого Світу, особливо з Англії. Будинкам у колоніальному стилі притаманні просторість та симетрія — в основному це одноповерхові або двоповерхові котеджі з прибудованим гаражем, збудовані за каркасною технологією. Ця технологія дозволяє скоротити час будівництва будинку до 3-6 місяців, при цьому котеджі виходять екологічно чистими, просторими, енергоефективними та довговічними. Матеріали: Фасади будинків у колоніальному стилі найчастіше обробляються сайдингом, дерев’яною вагонкою, лицювальною цеглою, як варіант – плиткою, натуральним або штучним каменем. Самі будинки виготовляються з готових теплокаркасних панелей – завдяки багатошаровості цей матеріал має гарну теплоізоляцію і якісно відводить вологу. Основні елементи: Низький фундамент та відсутність цокольного поверху; Вбудований гараж; Відсутність фасадного декору; Дах мансардного типу з вікнами, що виступають; Віконні рами з палітурками; Низький широкий ганок з простими поручнями. Основні кольори – приглушений червоний, коричневий, синій, білий, бежевий з контрастними елементами (перила, рами, лиштви) білого або чорного кольору. У ландшафтному дизайні головну роль у колоніальному стилі відіграє доглянутий газон з невисокими чагарниками по периметру ділянки та поруч із верандою. Фахверк Батьківщина будинків у стилі фахверк — Німеччина. Основа фахверкового котеджу – складний дерев’яний каркас, що складається з горизонтальних, вертикальних та діагональних елементів. За старих часів простір між дерев’яними балками заповнювали глиною, зараз же йдуть різні матеріали — дерев’яні панелі, камінь, цегла і навіть скло. Міцність каркаса досягається ретельним розрахунком навантажень та точним з’єднанням усіх деталей. Головна особливість фахверкових будинків – декоративна функція, яку виконують балки, що несуть. Щодо колірного оформлення, то воно обмежується лише фантазією майбутніх власників будинку. Основні елементи: Видимий каркас будинку; Колірний контраст стін та несучих балок; Нависання другого поверху над першим; Безліч невеликих вікон; Високі черепичні дахи.

Шале

Ідеальний варіант для зимового будинку – котедж у стилі шале, який також називають альпійським стилем. Шале – це двоповерховий будинок з пологим двосхилим або чотирисхилим дахом, розділений на дві частини – кам’яний перший поверх і дерев’яна мансарда зверху. Головна особливість будинків в альпійському стилі — дах, що виступає, козирки якого не тільки прикривають фундаменти і стіни котеджу від негоди, а й формують додаткове укриття від снігу і дощу навколо будинку. Класичний будинок в альпійському стилі є двоповерховим котеджем, де перший поверх повністю викладений з натурального каменю, а другий виконаний з масивного бруса хвойних порід. Однак вартість цих матеріалів досить висока, тому найчастіше їх замінюють на бетон, піноблок, цеглу, а також клеєний брус та каркасні конструкції для зведення верхніх поверхів. Дах виконується з металочерепиці неяскравого кольору. Основні елементи: Високий цокольний поверх; Пологий дах, що нависає над стінами; Балкони під навісами можуть бути прикрашені різьбленням; Панорамні вікна другого поверху; Два входи — парадний та бічний. У плані колірного оформлення перевага надається природним відтінкам під дерево та камінь.