Демонтаж димових труб

Найчастіше при проведенні робіт з реконструкції виробничих і інших об’єктів виникає потреба в демонтажі димохідних труб. Це завдання повинні вирішувати бригади володіють відповідною кваліфікацією робітників.
Демонтаж димових труб може бути здійснений декількома методами, перерахованими нижче:

  • Промисловий альпінізм. Цей метод є найбезпечнішим для знаходяться поблизу будівель і споруд, а також найбільш економічним з фінансової точки зору. Для його використання не потрібно отримувати жодних спеціальних дозволів. Забравшись на потрібну висоту, промисловий альпініст просто розбирає димову трубу зверху вниз. Недоліки цього методу полягають в його трудомісткості і технічної складності, в зв’язку з чим він займає досить тривалий час.
  • Використання будівельної спеціальної техніки — кранів, вишок, екскаваторів з гідромолота і ковшами і ін. Головна перевага цього способу полягає у високій швидкості проведення робіт, але в з точки зору безпеки він значно поступається промислового альпінізму.Спрямований вибух. Це найбільш швидкий метод. Але для його використання необхідно виконати з максимальною точністю технічні розрахунки, а також отримати дозволи на здійснення вибухових робіт і підтвердити їх відповідність існуючим правилам і технічним стандартам.
  • Застосування обертається оснастки. При використанні цього методу на трубу спочатку встановлюється щогловий вертикальний підйомник, а потім з його застосуванням встановлюються опалубні конструкції, призначені для розміщення демонтажной техніки і робочих, які контролюють проведення робіт. Як демонтажних пристроїв служать роботизовані механізми, оснащені спеціальними інструментами і дистанційним керуванням. Вони дозволяють виробляти кругової демонтаж димохідної труби, при необхідності зменшуючи висоту. Для труб висотою понад сто метрів цей метод є єдино можливим з економічної точки зору варіантом.
  • Який би з перерахованих методів не був обраний, перед демонтажем димової труби потрібно уважно оглянути всю руйнується конструкцію, включаючи фундамент, і оцінити ступінь її зносу. Важливо враховувати, що падіння на землю великих уламків супроводжується коливаннями грунту, потужною ударною хвилею і струсом сусідніх об’єктів, що може привести до їх пошкодження. З цієї причини потрібно прагнути якомога сильніше зменшити габарити скидаються частин.